Här finns vävsedlar till både kopior av äldre textilier från hela landet, men också mer nyligen formgivna textilier från olika projekt. Vävarna är sorterade efter teknik och fanns ursprungligen publicerades på Textilhemslöjd.
–
Ångermanlandsdräll
Ångermanlandsdräll Advent är en förenklad dräll från Moliden, norra Ångermanland. Mönstret är taget ur en vävbok från 1920 handskrivet av Judith Sondell f. Eriksson (1896-1978) i Näset, Långviksmon.
–
Dubbelväv
Att ha ett lyxigt bestickfodral att linda in picknickbesticken eller mormors gamla silverbestick i är något man kan önska sig. Dubbelväven är utmärkt att använda sig av, eftersom facken är färdiga, när man tar ner väven och det är roligt att väva. Att det är en asymmetrisk dubbelväv gör det ännu mer spännande, därför att man har dubbelt lager bara på en del av varpen. Man kan använda fodralet även till pennor, penslar, verktyg eller stickor.
–
Finnväv
Sängmattan ”Blomma” är vävd i finnväv/figural dubbelväv. Mönsterbilden är inspirerad av en större matta från 1840-talet som finns i Bohusläns museums samlingar. Mönstret till den mattan är troligen hämtat från någon av de vävböcker som familjen Ekenmark gav ut mellan 1826-1843.
–
Glesrips
Löpare glesrips
Tanken med den här glesripsen är att man ska kunna använda de garner man har liggande i skåpen, både till varp och inslag. Fantisera, komponera, byt garner med varandra!
Matta glesrips
Glesrips med tunna trasor som vävs till smala mattor är lätt att hantera och fint att lägga tätt bredvid varandra i flera rader över golvet. Tekniken kräver bara 4 skaft och två trampor och ger ändå en intressant och varierad mönsterbild.
–
Gåsögon
Sittdynorna Hans och Anders är lätta att ta med ut i trädgården, på balkongen eller på utflykten. Hans har inslag av trasor och Anders är vävd med mattullgarn. Dynorna är inspirerade av hästtäcken från en auktion efter Hans Andersson, Forkarby.
–
Jämtlandsdräll
Ol-Pers tyg till kuddar
Originalet till detta kuddtyg tros komma från Ol-Persgården i Åsarna. I Nordiska museets samlingar finns ett prov på en liknande väv som kommer från Vemdalen, inte alltför lång väg från Åsarna.
Duken Hjortron
Kukkoladräll Hjortron i rustik linnekvalitet med tydligt mönster i 3-partier. Passar även nybörjare som vill prova vävning av förenklad dräll. Med oblekt linvarp kan färgen på duken varieras fritt.
–
Korndräll
Den här beskrivningen är gjord till en liten barnfilt men det är lätt att räkna om bredd och längd, samt trådantal till en vuxenfilt.
Panama
Några avlagda sidenslipsar kan bli en ny halsduk! Återbruka dem genom att klippa till smala remsor och använd dem som inslag i en halsduksväv.
–
Plattväv
Gluggväv från Vemdalen
Fälltäcke i plattväv. Originaltäcket är troligtvis vävt under 1800-talets andra hälft. Bomull i varp och botteninslag, ullgarn till mönsterinslag.
Festremsan Träskholm
Festremsan Träskholm är inspirerad av vävnader ur Västerbottens läns hemslöjdsförenings arkiv.
–
Rips
Festremsor i rips
Beskrivning till dessa ripslöpare kommer från boken ”Väv själ – en kvinnlig historia”.
Löpare i glesrips
Tanken med den här glesripsen är att man ska kunna använda de garner man har liggande i skåpen, både till varp och inslag. Fantisera, komponera, byt garner med varandra!
–
Rosengång
Den här festremsan får ett nytt spännande uttryck tack vare inslagsmaterialet. Inslaget är cellplast/skumfilm, sån som man ofta slår in ömtåliga varor i. Prova gärna andra material till mönsterinslaget som t ex linnetrasor, papperssnören mm.
–
Rya
Väv en matta inspirerad av de gamla slitryorna och trasryorna i Stockholms län. Precis som förr vill vi nu ta tillvara och få användning av gamla sparade plagg och restgarner.
–
Slarvtjäll
Gardinen Ränder
Gardin med ränder i slarvtjäll. Tuskaft med inplock i slarvtjäll.
Kudden Ränder
Kudde med ränder i slarvtjäll. Tuskaft med inplock i slarvtjäll.
–
Sålldräll
Handduken Natt och Dag. I Tynderö, Medelpad har sålldräll blivit en ofta vävd teknik i dukar och handdukar och kallas allmänt för Tynderödräll.
–
Trensaflossa
Trensaflossa är det skånska namnet på en vävnad i halvflossa på en botten av inslagsrips. Lilla hjärtat är en väv för dig som vill prova på trensaflossa. Den monteras som en liten kudde som exempelvis kan användas som nål- eller ringdyna.
–
Tuskaft
Estnisk handduk
Handdukar inspirerade av bröllopshanddukar från Estland.
Panellängden Vindöga
Skir men stark, som japanska skjutdörrar, blir denna panellängd.
Anslagstavla
Anslagstavla vävd med inslag av återbrukat papper. Det går bra att sticka olika sorters nålar och stift i inslagspapperet för att sätta upp dina kom-ihåg lappar med.
Duken Anna
Förlaga till linneduken Anna är ett tygprov från Västerfärnebo socken i Västmanlands län.
Matta av jeanssömmar
Spara på de dubbla jeanssömmarna på kasserade jeans. När man sparat ett tag räcker sömmarna till en liten dörrmatta.
–
Rölakan
Blekinge Trädgård är en detalj ur en större bonad kallad “Blekinge trädgård”, som i sin tur är inspirerad av en ”bänkalänga” som hittades i Kristianopel 1912.
–
Vävsjäl
Projektet “Vävsjäl – en kvinnlig historia” utvecklades för att ytterligare stimulera vävningen i Jämtlands Län och är en hyllning till kvinnors textila kunskap genom alla tider. I projektet togs det bl a fram en skrift med vävsedlar och vackra bilder till 26 vävar indelade i tre kollektioner formgivna av Anna Sjons Nilsson.
Anna – Anilinlila, orange, lite grönt och lite randigt.
Sjalen Anna-Emilia, bolstervävar, pläden Anna-Lavinna, handduksvävar, festremsor i varprips.
Brita – Vitt i vitt och lite grått.
Gardinväv i tuskaft, handdukar i tuskaft eller kypert, gardin med inslagsränder, gardin i tuskaft, randiga handdukar i tuskaft eller kypert
Märta – Rött svart rutigt och lite tryckt.
Rosengångsmatta, bolster i oliksidig kypert, Märta Sara – Filt i inslagsförstärkt korskypert, babyfilt i tuskaft, Märta Greta – Filt i inslagsförstärkt korskypert
–
Enkla vävar
Inte alla har tillgång till vävstol. Men väva kan man göra ändå, t ex med träram, varp lindad runt en pappskiva eller bara med garn och fingrar. Här följer en samling idéer och beskrivningar till enkla vävar som inte kräver vävstol. Klicka på respektive bild för att komma till beskrivningen.
Väskor vävda på barnvävstol
Trasarmband
Väv rya i ram utan spikar
Rundväv på pappskiva
Väv kelim på ram
Rya runt halsen
Grytlappar
Fläta band med fingrarna
Väv en bild
Väv armband
“Lin för livet”
Det senaste projektet med vävsedlar är kopplade till utställningen “Lin för livet” som premiärvisades på Vävmässan i Halmstad 2022
Vävsedel Bolster_Lin_för_Livet
Montering_Bolster_Lin för livet