Östgötadräll är en ortstypisk vävnad som hör hemma i ett avgränsat område i den södra delen av Östergötland. Det ursprungliga användningsområdet har varit sängtäcken.
En textilskatt som under 1800-talet värmt människor i både sängar och hästskjutsar och som har sin lokala förankring i Östergötland. Hycklinge, Horn, Aska, Bränna….täckena har namn efter platser eller gårdar som de kommer ifrån.
Vävtekniken är en rutig sammansättning av varp och inslagseffekt. Östgötadrällen vävs på fyra eller åtta skaft med lin eller bomull i varpen och ullgarn i inslaget. Den är solvad på två partier med grundbindningen fyrskaftad kypert eller korskypert. Femskaftad satin kan också förekomma. Det är en mustig färgskala i rött, grönt, svart och gult och någon enstaka gång med ett blått inslag. Det är en kombination av material, vävteknik, mönsterformer och färger som ger Östgötadrällen dess karaktär.
1991 gjorde Hemslöjden i Östergötland en omfattande inventering av östgötadrällar. Materialet har sammanställts i boken ÖSTGÖTADRÄLL, vävda sängtäcken från Östergötland Ann-Sofie Svansbo Hemslöjdens i Östergötlands förlag. Ingrid Skagerström som varit sakkunnig och också den som utförde inventeringen är en skicklig bärare av det textila kulturarvet.
Boken är en fotodokumentation av orginaltäcken där läsaren kan njuta av den färgprakt och tidlöshet som vår textila mönsterskatt har. Det är lätt att för sin inre syn se den tidens färgstarka bäddar med halmfyllda randiga bolster och rutiga täcken.
Baksidan på täckena är värda ett kapitel för sig, de dekorativa sömmarna som håller ihop övertyg, mellanlägg och foder bildar fina reliefmönster. Blommor, blad, fiskfjäll och rundlar, lusten och omsorgen att dekorera samtidigt som det har en praktisk funktion. Åldrandets skönhet går inte att reproducera men väl att inspireras av.
För den som vill väva själv finns en mapp med fem vävbeskrivningar med olika kvalitéer och användningsområden, naturligtvis även beskrivning på hur man täckstickar, kan beställas från Hemslöjden i Östergötland.