Förslag på inköpsställen

För att hitta bra verktyg eller virke för slöjd och snickeri räcker som regel inte en tur till byggvaruhuset. Utbudet som finns lättillgängligt i vårt samhälle är huvudsakligen för byggnadssnickeri och en del slöjdverktyg som säljs är undermåliga i både kvalitet och funktion. Men det finns ändå ett jättestort och spännande utbud av och verktyg för träslöjd – och fint virke att köpa för olika ändamål.

Här följer förslag på tillverkare och återförsäljare av verktyg och virke uppdelat på två listor.

VERKTYG

H. Karlsson Klensmide AB. Handsmidda täljknivar, bandknivar, yxor, skedknivar, skölpar och bildhuggarjärn av bra kvalitet och form.

Julius Pettersson Manufaktursmide. Smider och säljer bla. koniska navare på 5-24mm. Historiskt och funktionellt verktyg som ger koniska hål.

Kalthoff Axes. Endast en yxmodell i utbudet. Men det är enligt väldigt många den bästa täljyxan på marknaden.

Morakniv. Den mest välkända och prisvärda täljkniven på marknaden. Hemslöjdskonsulenterna rekommenderar modell 106 eller 120. Skedknivarna lämnar en del att önska.

Norea Form och snickeri. Tillverkar och säljer täljhästen Gråben, samt bandknivar och skavare.

Rubank Verktygs AB Webbutik som har allt en verkstad behöver. Från slöjdverktyg som bandkniv, täljhäst och slipmaskin till ryggsågar, stämjärn, hyvelbänkar och svarv. Genomgående bra kvalitet och en prisklass från medel och uppåt.

S.Djärv Hantverk AB. Handsmidda täljknivar, skedknivar, yxor, skölpar, stämjärn och bandknivar av bra kvalitet.

VIRKE

Gröna Fastigheter. Byggnadsvårdsföretag som säljer björknäver.

Holms Trävaror. Brett utbud. Har de flesta träslag i lite olika dimensioner och även faner.

Hester Gård. Odlar och säljer masurbjörk.

Isaks Ädelträ. Flera olika träslag, svenska och utländska samt faner.

LGB Produkter. Hyvlade brädor, framför allt till golv, med god kvalitet. Kilsågat, kärnfuru och byggnadsnäver finns i utbudet.