Den mest traditionella väv på Gotland är nog bolstervarsväven. På varje gård fanns flera bolstervar som brukades till sängkläder. En uppsättning bolster bestod av en dyna, ca 130 x 180 cm, en långkudde, ca 60 x 120 cm, samt ibland två mindre kuddar ca 50 x 50 cm.
Dynan som fungerade som täcke var hopsydd av två vävbredder och mönsterpassningen var inte alltid perfekt. Bolstren var fyllda med fjäder, ejderdun om det var riktigt fint men vanligast var nog gåsdun och hönsfjäder.
I Gotlands läns Hemslöjdsförenings tygprovssamling ingår ca 350 prov på bolstervar. De visar att tekniken förekommit i alla öns socknar och varit väldigt vanlig. De äldsta proven är vävda av hemspunnet lingarn i varp och hemspunnet ullgarn i inslaget.
Vävtekniken i de gotländska bolstervaren är oliksidig korskypert på fyra skaft som vävs med inslagseffekt. Varpen består av oblekt bomullsgarn 30/2, i enstaka fall kan den vara kulört. Inslaget är entrådigt ullgarn, 6/1, i olika kulörer och det går minst 22 varptrådar på en centimeter.
Mönstringen består oftast av randpartier i olika bredder med grå eller vita bottnar emellan. Varje väverska har mönstrat efter eget tycke och smak och sällan stöter man på samma randning på olika gårdar. Däremot kan man se att bolster med grå bottnar oftast varit vardagsbolster som brukats till pigornas och drängarnas sängkläder. Bolster med vita bottnar kan många gånger härledas till bröllopsdynor och efter bröllopsnatten har de använts i gästsängar.
När sängkulturen ändrades och de stickade täckena gjorde entré las bolstervarsdynorna som madrasser i sängen. Den lösa stoppningen av dynorna gjorde att det behövdes flera bolster innan det var bekvämt att sova på dem.
På dagtid sköts bädden ihop och sängkläderna förvarades ovanpå varandra i sängen. Enligt traditionen var kvinnan giftasvuxen först när hon kunde bädda en säng så att alla bolstervar syntes när de låg ovanpå varandra och att framkanten var helt rak.
Dagens bolstervarsvävar blir sällan dynor. Nej tyget brukas bland annat till möbelklädsel, kuddar – allt från prydnadskuddar till golvkuddar – kläder och väskor. Eftersom varpen är enfärgad och det är inslaget som ger mönstret kan samma varpfläta bli många olika vävar.