Stämjärn och lockbettel

Stämjärnet är känt sedan stenåldern, då utfört i flinta men nu såklart i stål. Stämjärn har många användningsområden, men framförallt är det ett precisionsverktyg när man sinkar, gradar eller utför andra hopfogningar vid möbeltillverkning. Du behöver också stämjärn för att tillverka egna hyvlar, och inte minst för att göra fyrkantiga tapphål. Stämjärnet har slipfas på en sida och är plan på baksidan. Det drivs ofta med hjälp av en klubba. De finns i bredder från 3 mm – 50 mm. Stora stämjärn används också vid sammanfogningar i knuttimring och stolpverk. 

 

Europeiskt stämjärn 

Det europeiska stämjärnet har ett långt blad, vilket har fördelen att det kan slipas många gånger. Nackdelen är att det kan bli lite tungt när man behöver arbeta med precision. På loppis kan du dock hitta välanvända stämjärn som är både smidiga och har utmärkt skärpa.

 

Japanskt stämjärn 

De japanska stämjärnen är kända för sin höga kvalité. De är ofta handsmidda och laminerade och vissa är tom mönstervällda. De har kortare blad vilket gör dem behändiga och lätta att arbeta med. På baksidan är de plan på baksidan som de europeiska, men bara längst fram mot eggen, resten av baksidan är svagt urskålad, vilket förenklar bryningen. 

 

Lockbettel 

En lockbettel är en variant av stämjärn som är minst lika tjockt som brett. Det är stadigare och till för att hugga tapphål med. Med en lockbettel kan du hugga långa och smala tapphål, vilket behövs om du till exempel tillverkar en spegeldörr eller vissa möbler

Tre äldre, välanvända järn med träskaft