Inom slöjd kan man förvisso leva ett helt liv utan att behöva mäta, men hur det än är kan olika mätverktyg vara till stor hjälp, särskilt när en slöjdar möbler. Här är de vanligaste mätverktygen:
Tumstock. Likt en lång linjal som viks ihop och vecklas ut. Alltid trevlig att ha till hands.
Vinkelhake. För att kapa brädor vinkelrätt/90 grader, sinka eller märka på en träbit var tapphålet ska hamna.
Smygvinkel. Används som vinkelhake men är ställbar och används där andra vinklar än 90-gradiga önskas.
Skjutmått. Används för att mäta tjocklek, diameter och djup. Påminner i formen om en rörtång och genom att nypa om ett föremål eller insidan av ett hål med käftarna kan du läsa av avståndet. Kan tyckas vara överkurs i slöjdsammanhang, men är onekligen praktiskt för att få rätt tjocklek när du täljer eller svarvar tappar som ska passa i hål eller liknande. Även smidigt för att mäta hålens djup.
Ritsmått. Ett ritsmått är användbart exempelvis vid dimensionering av material eller för att märka ut tappar och tapphål eller sinkor. Ritsmåttet har en kloss att hålla mot kanten av exempelvis en bräda och en pinne med en vass spets som du kan sätta in på önskat avstånd. Genom att föra klossen längs kanten med ett lätt tryck på spetsen gör den en längsgående markering på jämnt avstånd från kanten. För att få nytta av ett ritsmått bör du först ha en rak kant att utgå ifrån. Ritsmått kan även användas för att märka ut spåret för en infälld botten i en krympburk eller låda. Det finns också varianter med hållare för blyertspenna istället för stålspets.
Cirkelpassare. Den består av två ben med spetsiga ändar som kan spretas isär eller dras ihop, antingen kan den låsas i önskat läge eller så är den trög nog att inte flytta sig när man använder den. Med en cirkelpassare kan du förutom att göra perfekta cirklar vid exempelvis mönsterskärning också markera ut jämna avstånd mellan t. ex. ståndare i en korg med träbotten eller liknande. Finns även varianter med hållare för blyertspenna på ena sidan istället för två spetsar.
Kritsnöre. Kritsnöret är ett fiffigt hjälpmedel för att få en spikrak linje om du till exempel ska kanta en bräda eller bila en stock rak. Ett snöre, lagom fluffigt för att samla på sig pulver och försett med en krok i ena änden förvaras i en burk med krit- eller färgpulver. Genom att haka fast och spänna snöret mot träbiten där du vill markera en rät linje, lyfta och släppa så att du snärtar till träbiten med snöret lossnar kritan och gör ett rakt streck. Används mest inom byggande men kan ha sin plats i större slöjdprojekt också som möbler eller för att markera mitten på en pilbåge. Du kan göra ditt egen kritsnöre genom och fylla en liten plåtburk eller snusdosa med krossad krita. Men finns också smidigare varianter där kritan ligger i en jojo så du snabbt och lätt kan dra ut och släppa tillbaka snöret.