Täljning med kniv

Vid täljning med kniv arbetar handen väldigt nära materialet, så den som skär känner träets fibrer och måste hela tiden anpassa sina rörelser och sin kraft efter träbiten. Därför menar många hemslöjdskonsulenter och pedagoger som arbetar med träslöjd att det är en bra teknik att börja med för att utveckla en känsla och förståelse för materialet. En baskunskap som är ovärderlig att ha med sig i allt arbete med trä.

Kniven är ett av människans äldsta och mest mångsidiga verktyg. Stenålderns flintknivar ersattes under järnåldern av blad i härdat stål och sedan dess har egentligen ganska lite förändrats. Kniven används då som nu till både hantverk, jakt, matlagning och vardagssysslor. Sen skiljer sig förstås formen på knivarna åt en hel del och även täljknivar finns i olika varianter.

Säkerhet
För den som ska börja tälja är kanske det viktigaste att inte skära sig. Handen som håller träbiten är den som är mest utsatt för risk. Därför är regel nummer ett att alltid tälja ifrån den andra handen.
Regel nummer två är att hålla armarna nära kroppen. När armbågar och händer jobbar fritt i luften far de lätt i väg i yviga bågar varje gång kniven skär loss ett spån och det är då sticksår lätt uppstår. Men har underarmarna stöd mot kroppen blir rörelserna mer kontrollerade och riskerna mindre.
Om flera personer täljer tillsammans ska de se till att ha lite utrymme mellan sig. Att en täljande hand far i väg och knivspetsen träffar kamraten intill är tyvärr inte ovanligt.

Närbild på två händer som täljer en slev Närbild på två händer som täljer en slev Närbild på två händer som täljer en slev Närbild på två händer som täljer en slev

Förutsättningar
Att tälja med en slö kniv i hård och vresig ved kan få den mest entusiastiske slöjdaren att ge upp. Men med bra virke och en riktigt vass kniv går det lätt att skära och ger större utrymme för att lyckas och utvecklas i sitt täljande.

Slipning av verktyg är ett eget kapitel, men nyckeln är att ta hand om sina eggverktyg genom att vara rädd om dem och bryna dem regelbundet.

Vad som är bra virke och inte är inte självklart. Färskt virke, eller rått som det också kallas, är trä som inte hunnit torka. Färskt trä är mycket mjukare och lättare att skära i, därför är det att rekommendera vid täljning med kniv. Och lövträ som exempelvis björk, hassel eller ask är som regel bättre lämpat för täljning än barrträ. För att tälja exempelvis figurer eller för den som inte har tillgång till färskt trä är al och lind lite mjukare och väldigt fina att tälja i även när de är torra.

Teknik
Två gyllene regler för att få fina snitt är att använda en skärande rörelse och att tälja längs fibrerna. Skillnaden mellan en skärande rörelse och en tryckande blir väldigt tydlig när det kommer till att skiva en tomat. En tryckande rörelse med kniven mot tomaten blir lätt söligt medan en skärande ger ett renare snitt. Samma princip gäller i trä även om skillnaden inte blir lika tydlig.

Trä är uppbyggt av långa fibrer som löper från rot till topp. Att skära längs med fibrerna, tex. längs med en gren, går ganska lätt och ger långa spån. Ett skär tvärs fibrerna blir mer hackigt, är trögare och ger mer smulor än spån.

Beroende på hur trädet vuxit kan fibrerna ”dyka ner” i veden och upplevas byta riktning. Det märks när ett fint skär vid en punkt stoppas upp eller blir fnasigt. Det kallas motved och då gäller det att byta riktning på kniven och skära från andra hållet för att följa fibrerna. Vilket krävs för att få släta snittytor. Samma effekt uppstår när en träbit täljts smalare och sedan blir bredare igen, till exempel i övergången mellan skaft och huvud på en sked. Då skär kniven längs fibrerna i ”nedförsbacken” men fastnar i motveden i ”uppförsbacken”.

En äldre persons händer som täljer på en slev

Finish
För att få en fin och slät yta på ett täljt föremål behöver de sista snitten göras när virket är torrt. Därför brukar de som täljer i färskt virke låta det nästan färdiga föremålet torka innan sluttäljningen. Och till den behövs en ordentligt vass knivsegg för att ge en riktigt slät yta.

En genväg till släta ytor är att putsa med sandpapper. Det tar också bort snittytorna, det vill säga de kantiga spåren efter kniven. Det är en smaksak om man föredrar en putsad eller täljd yta. Men en fördel med skurna ytor är att de förblir väldigt släta eftersom fibrerna skärs av. Med sandpapper skrapas fibrerna sönder och packas ihop. När den slätputsade ytan blir fuktig reser sig fibrerna och ytan blir en aning fjunig i jämförelse.

Att komma igång
För den som vill lära sig tälja är en bra start att gå en kurs och få lära sig handgripligen från någon som kan. Andra alternativ kan vara att skaffa en bok om täljning eller söka instruktioner på Youtube och börja testa sig fram.