Urholkning

Urholkning är ett nödvändigt moment vid tillverkning av allt från slevar till tråg, träskor, nyckelharpor och stockbåtar. För grov urholkning är tjäckelyxan effektiv. För att holka ur mindre ämnen, såsom slevar, kan en mindre tjäckla användas medan ämnet hålls med andra handen. För att kunna använda en stor tjäckla med båda händerna på verktyget, som vid trågtillverkning,  behöver ämnet spännas fast i någon form av trågbänk eller träskomärr. Detta görs i hak med hjälp av träkilar. Oftast görs denna procedur i färskt virke. Efter invändig och utvändig grovhuggning lämnas ämnet att torka långsamt för att undvika sprickbildning, kanske med ändträet tilltäppt med kokt potatis eller lim. Urholkning av mindre föremål samt renskärning av större görs med andra verktyg, såsom skedknivar, skölpar och skavare.

Närbild på någon som hugger ur ett tråg med en liten tjäckelyxa Någon som skär ur ett tråg med en stor skölp Närbild på en skölp som skär ur huvudet på en slev
Urholkning av ett litet tråg med en enhands tjäckelyxa och med grov skölp, urholkning av slev med liten skölp

  

Urholkning kan också göras av hela bitar av stammar, så att endast de yttersta årsringarna blir kvar. På så sätt kan du tillverka en krympburk.