Vägghängda textilier

Små textilier för vägg

Tunnlar på baksida av väv, för väggupphängning
Denna montering lämpar sig för t ex finnväv, flamskväv, bildväv och rosengång. Väven får tunnlar på baksidan som man trär en ribba genom. Ribban vilar sedan på nubb på väggen, så att hela upphängningen blir osynlig. Om du tycker att väven behöver foder, se montering av större textil här nedan.

Som avslutning på väven kan du välja sk falsk stad på finnväv och HV. Till rosengång, flamskväv och bildväv passar t ex orientalisk fläta.

Innan du börjar

Har du en finnväv/dubbelväv behöver du smygsy ihop båda lagren upptill samt ca 1,5 cm upptill på varje sida. Detta är för att monteringen ska bli bra.

Detta behöver du

  • Krympt linneband 3-4 cm brett, något längre än vävens bredd – för tunnlar till upphängningen
  • Knappnålar
  • Synål och tråd
  • Nubb för upphängning på väggen
  • Ribba – ca 1 cm kortare än väven är bred, den får inte sticka ut utanför väven. Anpassa ribbans grovlek till tunneln.

Så här gör du

Klipp linnebandet i tre lika stora delar. Fålla kortändarna. Placera banden på avigsidan av väven se teckning 2. Nåla fast dem i överkanten och pricksticka (se beskrivning längst ner). Lägg väven slätt. Lägg ribban på plats och nåla fast banden över den. Ta bort ribban och sy fast banden. Stygnen sys i samma riktning som varp och inslag.

Fäst nubb på väggen som stämmer med där ribban ligger synlig mellan tunnlarna. Slå in nubben så långt att ribban kan vila/hänga på dem.

Prickstickning ska bilda en rad små prickar på rätsidan.

Stick in nålen snett från baksidan genom bandet till rätsidan.

Skiss hur tunnel sys för väggupphängning av väv

Från rätsidan sticker du nålen lite till höger om där tråden kom ut.

Stora textilier för vägg

Detta är i princip samma som för små vävar men lämpar sig för t ex stora dekorativa vävnader. Därför sätter man ett kraftigt linnetyg som foder som skyddar vävens baksida och hjälper till att fördela tyngden.

Tänk på att monteringen/upphängningen står i proportion till vävens storlek och tyngd.

Detta behöver du

  • Ett kraftigt linnetyg att fästa som foder på baksidan av vävnaden/textilen. Det ska sitta i samma varpriktning som vävnaden.
  • Tunnlar av samma linnetyg eller linneband att trä upphängningsribban genom.
  • Knyppeltråd i lämplig grovlek och blekning.
  • Ribba för upphängningen, i trä eller metall. ca en cm kortare än vad väven är bred samt i en tjocklek i proportion till textilens/vävens tyngd. Metall är lämpligt för tyngre och bredare vävnader, eftersom det inte bågnar.
  • Väggfästen att hänga vävnaden på – spikar med stora huvuden alternativ L-formade.

Så här gör du

Foder

Tvätta fodret så att det är färdigkrympt samt stryk (eller mangla) det slätt. Mät ut storleken på fodret, det ska täcka 2/3 av höjden på vävnaden och nästan hela bredden. Textilen/vävnaden ska råda över fodret – dvs fodret får inte synas på framsidan.

Lägg till sömsmån för fållar. Fållarna ska vara i proportion till väven/textilen. Klipp till fodret. Vik fållen dubbel – samma bredd på båda vikningarna. Sy raka hörn. Fålla, gärna med kaststygn.

Tunnlar

Sy tunnlar av (det krympta) fodertyget. Om du använder linneband, krymp bandet först.

Beräkna hur många tunnlar som behövs, samt bredden och längden på dem. Tänk på att du lätt ska kunna trä ribban genom tunnlarna.

Mellanrummen mellan tunnlarna motsvarar antal väggfästen som behövs. Mellan 2 och 4 brukar vara lagom. Ribban ska inte sticka ut i kanterna.

Tråckla fast tunnlarna i överkanten på fodrets ”avigsida”, dvs den sida som fållarna är vikta mot. Sy fast dem med kaststygn längs med långsidorna – sy igen en kortsida i ytterkanten av vävnaden för att förhindra att ribban glider ut. Pressa fodret.

Skiss hur tunnlar sys på fodret för vägghängning av väv

Montering

Lägg vävnaden/textilen på en slät yta med rätsidan neråt. Lägg fodrets rätsida mot textilens avigsida (tunnlarna ska synas). Nåla och tråckla fast fodret. Pricksticka fast fodret upptill samt en liten bit ner på sidorna på vävnaden/textilen.

Skiss hur tunnel sys för väggupphängning av väv

För att fördela tyngden på vävnaden och fixera fodret – Sy glesa stygn så att ett viggliknande mönster (granar) bildas på fodersidan. Långa stygn på fodersidan, små osynliga på vävsidan. Stygnen ska gå genom foder och vävnad och följa varpen på baksidan (fodret) och inslaget på framsidan (vävnaden).

Skiss hur foder fixeras för vägghängda stora vävar

Trä in ribban och häng upp vävnaden på fästena på väggen.