Här ger vi några exempel på avslutningar på mattor. Bestäm vilken avslutning/fåll du vill ha redan när du planerar att väva mattan så att du kan förbereda på rätt sätt. Välj en bredd på fållen som är i proportion till mattans längd och bredd.
Börja och avsluta mattväven med några grövre inslag som håller fållens inslag på plats när du klipper ner och ska förbereda för avslutningen.
Läs igenom hela beskrivningen innan du börjar. Sist ger vi också tips på böcker där du kan hitta fler sätt att avsluta mattor på.
Vävd fåll i inslagsrips
Denna fåll passar till de flesta kvaliteter. Fållen vävs som en ripskant med samma material som i varpen. Om du har bomull i varpen kan du med fördel använda lin till fållen. Det håller ut bredden bättre. Fållen måste vara trådrak och kunna vikas två gånger. Väv fållens bredd x 2,5 (om fållen ska vara 3 cm väver du 7-8 cm, detta för att knutar och trådändar ska få plats inuti fållen)
Väv inslagsrips dvs, lägg garnet i en stor båge alt flera små bågar så att inslaget täcker varpen helt.
När mattan är nerklippt knyter du ihop varptrådarna med en råbandsknop, 2 eller 4 trådar i varje knut. Klipp av intill knuten. Vik fållen två gånger och sy med varpgarnet. Sy även ihop sidorna på fållen.
På en tunnare kvalitet av rya kan du vika ripskanten mot rätsidan istället och sy fast den så att den döljs under den första raden ryanockor. Det ger en jämnare baksida.
Vävd fåll med trasor
Denna fåll är tänkt till trasmatta. Beroende på vilka trasor du väljer får du en fåll som knappt syns alt en effektfull avslutning. Är mattan vävd i högerställd kypert kan du t ex väva fållen vänsterställd.
I början av mattan: Väv 1 cm ripskant med varpgarnet. Väv sedan fåll, 2 gånger så bred som du vill ha den, med trasor som är ca ¼ av mattans trasor. Gör omvänt i slutet av mattan.
Du kan väva in 2 inslag med t ex varpgarnet där fållen ska vikas, för att få en smidigare vikning.
Det går också bra att väva 2 inslag med varpgarnet mellan matta och fåll för att lättare kunna sy fast fållen. Tänk bara på att de inslagen kommer att synas.
Kant av band eller tyg
Använd antingen ett kraftigt bomullsband alt ett kraftigt bomullstyg som i färg/mönster passar med mattan. Krymp bandet/tyget.
Väv 1 cm ripskant med varpgarnet i början och slutet av mattan. Knyt ihop trådarna med råbandsknop (se ovan).
Band: Klipp bandet i mattans bredd + några cm invikning i kanterna. Nåla fast bandet så att det blir lika brett på varje sida av mattan. Vik in bandet i kanterna och sedan om ripskanten, så att det blir lika mycket band på varje sida. Nåla och sy fast för hand.
Tyg: Beräkna sömsmån runt alla sidor på tygremsan – 1-1,5 cm på långsidorna och 2-3 cm i kanterna. Nåla fast tyget räta mot räta på mattan där ripskanten börjar. Sy fast, om det går på maskin, annars för hand med efterstygn. Vik in kanterna på tyget och vänd det över ripskanten. Sy fast det för hand med kaststygn.
Orientalisk fläta över en tråd
Detta är en avslutning som passar bra till konstvävar samt rölakan-, rya-, flossa- och trasmattor med linnemattvarp. Till mattor gör man den bredare än till konstvävar.
Börja och avsluta väven med så bred ripskant som du vill ha och sedan några grövre inslag som du plockar bort efterhand som du flätar. Klipp ner så att ändarna är minst 10 cm. Har du vävt i ram kan du göra denna fläta samtidigt som du klipper ner.
Lägg väven med avigsidan upp på ett bord och en tyngd ovanpå. Börja fläta från vänster. Ta de tre yttersta trådarna och lägg tråd 1 över tråd 2 och under tråd 3. För upp tråden så nära inslagen som möjligt.
Tag nu tråd 2 och lägg över tråd 3 och under tråd 4. Figur 2. Fortsätt så här tills tre trådar återstår. Som avslutning kan du antingen göra en fläta av de 3-4 trådarna eller ett halvslag av de två sista trådarna. Fäst varptrådarna på baksidan parvis med efterstygn ca 1 cm upp. Flätan kan synas eller fästas på baksidan.
Vill du ha en bredare kant, t ex till matta, flätar du med fler än 3 trådar samtidigt. Vill du ha en grövre fläta använder du 2 trådar tillsammans istället för 1.
Denna beskrivning finns även som pdf för nedladdning här.
Det går även att göra en orientalisk fläta över flera trådar. Det finns bl a beskrivet i “Vävboken – uträkning, uppsättning, montering”. Författare: Mariana Eriksson, Gunnel Gustavsson och Kerstin Lovallius.
En beskrivning av orientalisk fläta över två trådar finns för nedladdning här.