Märta Stina Abrahamsdotter (1825-1903) levde och verkade i Anundsjö socken, Ångermanland. Märta Stina efterlämnade en unik skatt av 8 stickade täcken, 2 vaggtäcken och en kofta. Stickningen är utförd i rundstickning i en speciell bunden teknik, som i dag kallas Märta Stinas teknik.
Under en period i sitt liv experimenterade Märta Stina mycket med växtfärgning, men även anilinfärgat garn förekommer i täckena. Täckena som är drygt en meter breda och ca 140-155 cm långa är ofta stickade i flera sektioner. Garnet i täckena är handspunnet, det motsvarar dagens 3-4 trådiga ullgarn och är sammanstickat med 1-2 trådar bomulls- eller lintråd.
Motiven Märta Stina stickade är starkt stiliserade blommor, stora hjärtformer i positivt och negativt eller bårder inspirerade av rosengångs vävnader. Det finns ingen motsvarighet till Märta Stinas stickade arbeten.
Märta Stina stickade även strumpor och vantar till försäljning men tyvärr finns inga bevarade. Hon vävde och färgade också pälsskärp med beställarens initialer och årtal.
Av fälltäckena finns de flesta på Textilarkivet Västernorrland i Sollefteå. Två täcken finns på Nordiska museet i Stockholm och ett har gått i arv på den gård där Märta Stina levde.
Ångermanlands hemslöjdsförening grundades 1909. År 1910 anordnades i Sollefteå en utställning av inventerad slöjd med totalt 2 300 föremål. Där visades några av Märta Stinas täcken och man kan säga att hon upptäcktes då.