Garn och redskap för virkning

För att virka behövs en tråd/ett garn och en virknål.

Garn:
Vilket garn som helt kan lämpa sig för virkning, du väljer garn efter hur du vill att det färdiga resultatet ska se ut och användas. I den folkliga virkningen har nog mest tunt ullgarn och bomullsgarn använts. Men nu finns det garn i en mängd skiftande material och grovlekar.

Garngrovleken anges med siffror, exempelvis 8/4, där den första siffran står för garnets tjocklek, dvs 8 och den andra siffran anger hur många trådar av garnet 8 som tvinnats samman, i detta fall 4. Principen är att ju högre den första siffran är desto tunnare är garnet och ju högre den andra siffran är desto grövre garn.

Det finns också mycket grova garner att virka av. Dessa är inte spunna utan tillverkade som rundstickade band eller skurna av tygremsor.

Virknål:
En virknål är en sticka med en krok i ena änden. Numret på virknålen anger grovlek. I Sverige brukar man använda mm som mått, vilket innebär att ju tunnare nål du har, desto lägre siffra på virknålen. I USA och Storbritannien är det tvärtom, ju högre siffra desto tunnare nål! Du kan hitta omvandlingstabeller på nätet om du är osäker på tjockleken.

När du har valt ditt garn brukar det stå angivet på banderollen runt garnet vilken grovlek på virknålen som är lämplig. Finns det ingen sådan rekommendation får man prova sig fram. När du virkat ett tag märker du att ditt handlag också styr grovlek på virknålen. Om du virkar hårt och fast måste du kanske använda en grövre nål för att få önskat resultat. Virkar du löst bör virknålen vara tunnare.

Var köper man material och redskap?
Idag finns många firmor på nätet som du kan handla av. Det man missar när man handlar så är känslan och den exakta färgåtergivelsen av garnet. Då kan det vara bättre att du vänder dig till en lokal garnaffär, så du kan känna på garnet och jämföra olika kvaliteter på plats. Där kan du också direkt få tips och råd kring ditt köp. När det gäller virknålar kan du alltid hålla utkik i secondhandbutiker. Där kan du hitta allehanda redskap för en billig penning.

Tips om du vill spara på garnkostnaden:
Att virka av de tjocka ”bandgarnerna” blir ofta ganska dyrt eftersom de är odryga. Prova då att ersätta med trasor som du själv klipper av uttjänta t-shirts.