Att tvätta broderier

Kolla färghärdigheten

Blöt en en liten tuss bomull och lägg den på avigsidan av tyget eller garnet. Låt tussen ligga 15 – 20 minuter. Har tussen inte tagit färg kan man prova att tvätta hela broderiet.

Tvätt

Alla broderier bör tvättas för hand. Broderier ska helst tvättas liggande i ett bad av vatten och tvålflingor, eller liknande milt tvättmedel. Lös upp tvättmedlet i ljummet vattnet lägg i broderiet så plant som möjligt. Använd en mjuk svamp och tryck mot tyget istället för att gnugga eller doppa upp och ner. Skölj i samma vattentemperatur fortsätt att använda svampen och tryck mot tyget. Broderiet ska inte vridas ur!

För ylle och silkesbroderier tillsätt några droppar ättika i sista sköljvattnet.

Rulla broderiet i en frottéhandduk för att få bort så mycket vatten som möjligt. Broderiet ska torka i plant läge, utan vikningar, med rätsidan upp. Släta till broderiet med tvättsvampen och se till att kanterna är raka. Om tyget är mycket tunt eller skört, släta ut broderiet med tvättsvampen. Lägg t ex en glasskiva med tyngder på över broderiet. Äldre textilier tvättas på samma sätt men med större försiktighet, gammalt material blir skörare i vått tillstånd.

Broderier med hopdragssömmar kan behöva spännas upp för att bli fina efter tvätt. Använd rostfria knappnålar och sätt fast dem där de ger minst avtryck.

Broderiet ska vara helt torrt innan de rullas på papprullar eller viks ihop för förvaring.