Bakgrund

När Coronapandemin slog till 2019 ställdes så gott som alla slöjdaktiviteter in och framför allt äldre uppmanades stanna hemma. För att göra något karantänvänligt men ändå gemensamt föddes projektet Djur & Odjur hos hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland. Alla medlemmar i landets hemslöjdsföreningar bjöds in att anmäla sig till projektet och få en tygbit, nål och lite garn på posten för att sedan brodera fritt på temat Djur och odjur.

Över 800 personer anmälde sig och efter de tre månaderna deltagarna hade på sig fick textilkonstnären Erik Torstensson uppdraget att tänka ut hur de över 600 broderade små konstverk skulle monteras ihop ihop till ett stort kollektivt verk. Med hjälp av ett antal volontärer sydde de samman alla djur och odjur till 9 stycken vepor och drygt 20 solitärer.

 

Vandringsutställningen

Sedan september 2020 är Djur & odjur ute på en turné i form av en utställning. Den har besökt både Norrbotten, Skåne och Gotland likväl som Göteborg, Mora och Ljusdal.
Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland äger utställningen och mer info om utställningen, bokning och aktuell turnéplan hittar du hos dem: vregion.se/slojd