Trädet

Fågelbär växer naturligt i södra Sverige upp till Värmland och Uppland men finns mest i kusttrakterna och västgötabergen. Våra odlade körsbärssorter är förädlade släktingar till fågelbäret och de har ungefär samma utbredning.

Bladen på fågelbärsträdet är elliptiska, spolformade med sågtandad kant. De har en finhårig undersida och två små körtlar vid bladsjälken. Barken på unga träd har en gråbun, slät och glänsande yta med vågräta svarta streck. Äldre träd utvecklar skorpliknande bark.

Närbild av blad och blommor på en trädgren  En stam med lite mossa på

Fågelbärsträdet har smala uppåtriktade grenar. Det kan bli 20 meter, med en pyramidliknande krona. Trädet blommar med vita blommor och i augusti mognar de röda stenfrukterna.

Fågelbär trivs bäst i soliga lägen på öppna hagmarker med lagom fuktig, näringsrik och kalkrik jord. Den har ett kraftigt men ganska grunt rotsystem. Träden brukar bli ca 100 år gamla och angrips ofta av en blåssvamp som ger upphov till häxkvastbildningar.

Ett fågelbärsträd med gröna blad

Virket

Veden har tydligt markerade årsringar, är rödbrun i kärnan och har ljusgul splint. Virket är relativt hårt och segt. Det är ofta rakvuxet och lättbearbetat. Virket lämpar sig bra till möbler, slöjd och musikinstrument. Eftersom det också har bra hållfasthet används det till parkettgolv, trappräcken och köksinredningar m.m.

Träbit med texten FÅGELBÄR skuren i veden

Visste du att:

  • Bären är utmärkta till saft och sylt. De äts även med god aptit av många fåglar och djur.