Trä är ett strålande material på många sätt: Lätt, billigt, giftfritt och miljösmart både i produktion och då det ofta går att laga, med rätt användning och skötsel håller de länge.
Därför är det viktigt att låta dina träföremål torka stå luftigt och torka om de blir blöta, exempelvis vid disk av husgeråd. Och förvara dem torrt.
Skötsel av trä i köket
Lätt smutsade, dammiga träföremål torkar du enkelt av med en fuktig trasa. Köksföremål som skålar, skedar och skärbrädor behöver däremot kraftigare rengöring. Till skillnad mot porslinsskålar som med fördel kan läggas i blöt före disk bör träföremål inte göra det eftersom det ger vattnet tid att sugas upp i träet vilket ökar risken för sprickbildningar. Ligger föremålet och är fuktigt länge kan den till och med börja röta. Diska istället träföremålen för hand så snart som möjligt, torka av och låt stå luftigt att torka. Har du till exempel en stor familj och använder många smörknivar och skedar går de faktiskt att köra i diskmaskinen, men det sliter betydligt mer än handdisk.
Träföremål med skuren yta är tåligare än de som en yta putsad med sandpapper. Den putsade ytan är mer porös och tar åt sig smuts och fukt. Fibrerna reser sig också när ytan blir fuktig och den känns fjunig. Om detta händer kan ytan slipas slät igen. Medan skurna ytor är släta även när de är fuktiga.
Trä och hygien
Trä har en fördel när det kommer till hygien. En ny skärbräda med slät yta har ungefär lika låg bakterietillväxt oavsett om den är av trä eller plast. Men allt eftersom de används och ytan ruggas upp ökar bakterietillväxten på plastskärbrädor men inte på de av trä. Förklaringen tros vara att trä suger åt sig fukt och därmed blir ytan torr mycket snabbare än plastytor och bakterier som trivs i fuktiga miljöer minskar därför på träbräderna. Trä tål, liksom glas och metall, relativt höga temperaturer och kan därför steriliseras i ugnen.
Skötsel av trä utomhus
Först och främst bör trä skyddas mot fukt så gått det går. Utemöbler bör helst ställas undan eller täckas över när de inte används. Alternativt lutas så att vatten rinner av och inte samlas på plana ytor och om möjligt torka av ytor som fått vatten på sig, till exempel efter en regnskur. Utomhus bör trä tvättas av med såpa eller med liknande milt rengöringsmedel för att förhindra tillväxt av mögel och alger, detta helst innan de ställs undan för vintersäsongen.
Olika ytbehandling för att hålla längre
Linolja: Det vanligaste är att behandla trä med linolja för att förlänga livslängden och ge ytan en annan glans. Det är en snabb, enkel och miljövänlig metod att behandla sina föremål. Nackdelen är att den inte håller så länge utan behöver förbättras regelbundet. Utemöbler bör exempelvis strykas på med ett nytt lager olja två gånger per år eller mer. Föremål inomhus beror helt på hur mycket de nöts av användning.
En träyta som målats med linoljefärg eller äggoljetempera på ett riktigt sätt åldras vackert och behöver normalt inget underhåll inomhus. Ett tunt lager olja någon gång kan dock ge ny lyster. Om ytan blir smutsig går den bra att torka av med en fuktig trasa.
Lack: håller betydligt längre och skyddar bättre mot väta men är mer arbetskrävande att lägga på. Många lacker innehåller också fler tillsatsämnen och när en yta behöver lackas om måste den gamla lacken skrapas eller slipas bort vilket sprider partiklarna över en stor yta.
Vax: i olika former kan vara en bra kompromiss. Även här finns många olika sorter som består av olika komponenter. Inte minst på inomhusmöbler och golv kan det ge en fin och lättskött finish som håller länge.
Ytbehandling av köksföremål
Husgeråd som fettas in vid användning som smörknivar, stekspadar och till viss del skedar och slevar behöver egentligen ingen ytbehandling. Det är lite av en smaksak men nackdelen med att exempelvis olja in husgeråd är att oljan kan ge viss bismak ett tag och behöver strykas på flera gånger under föremålets livstid. Det är visserligen snabbt gjort med en trasa och smaken försvinner. Men en vanlig lösning är att måla eller olja skaften på slevar och smörknivar men lämna bladet obehandlat.
Vax och lack går att använda i kök men kanske främst på föremål som inte ska diskas så ofta, som brödfat och burkar.
Olja järn
En torr gjutjärnspanna kan räddas med matolja. Gjutjärnspannor ska inte diskas med diskmedel då det löser upp fettet och då kräver pannan stora mängder matfett för att inte bränna fast. En torr panna kan du behandla genom att stryka på och bränna in rapsolja, antingen i ugnen eller på spisen. Det finns utförliga och bra beskrivningar på olika platser på nätet. Så sök och prova dig fram.